slide4
LUNDKOMMARDAGEN PÅ LOVUND
Lundkommardagen 2017
Fra gammelt av har lovundfolket sagt at "lun`j kjæm" den 14. april. Det samme sier de på Færøyene - og på Finnmarkskysten. Dagen er også regnet som den første sommerdagen - og den dagen bjørnen forlater hiet i de nordsvenske traktene.

Lundefuglen på Lovund forlater øya etter endt hekkesesong mot slutten av august. Da drar den ut i sitt rette element: havet utenfor Norge og Nordsjøen. Der ute lever den uten fast fotfeste gjennom en hard høst og vinter på stadig matjakt. Lunden, som i hekketida trykker seg sammen i store kolonier, sprer seg nå utover det store havet og er meget vanskelig å observere.Den fine fargedrakten forsvinner - og under fjærbyttet kan den knapt fly.

Når lyset kommer tilbake i januar/februar blir fuglen påmint om at den må gjøre sin plikt: formere slekten. Fuglene, som nå er blitt rene i fargene og fått tilbake den staselige hornplaten på nebbet, trekker seg inn mot sitt hekkested. I slutten av februar kan fiskerne utenfor Træna melde tilbake om at de første lundene er observert - og ettersom tiden går kommer den nærmere og nærmere sitt sted: Lovund. Fra begynnelsen av april kan man ofte se fuglen beite i Lovundkoloniens nærområde: fjordkjeftene og havet på Helgeland.

I havområdet vest av Lovund samles fuglene. De første fuglene kommer gjerne tidlig på ettermiddagen - og etter hvert som tiden går kommer det flere og flere fugler til. Det som foregår i flokken: kurtisen - kan vi bare ane. Fuglene samler seg i store "flak" som ligger og duver i havet - og enkelte ganger letter fuglene og gjør sine karakteristiske 8-tallsflygninger langs havflaten før de igjen setter seg. Så kommer disse flokkene høyere, vi aner dem over horisonten.

Og nå stiger spenningen: vil de innta Lundura. Men ofte er fuglene mer opptatt av å vise seg frem for hverandre enn å finne sin stein - og dette "flokkspillet" er en fantastisk naturopplevelse. Så vil de ikke vente lenger. I hundrevis - tusenvis - kommer flokken inn, samler seg, gjør sine runder, flyr inn og ut før de første endelig viser veien hjem.

Lun`j e kommen - VELKOMMEN!

ÅRETS PROGRAM 2017

PRISOVERSIKT

Dagstur til Træna: 765,-
Lundkommarpass: 300,-/150,- barn u/14 år.
Inkluderer inngang og deltakelse på alle aktiviteter i programmet. Gjelder ikke: Dagstur til Træna og Lundkommardansen.
Hotellpakker: Fra 3020,- pp
Inkluderer overnatting inkl. frokost 12 - 15 april, Lundkommarpass og Dagstur til Træna.

For bestilling og nærmere info: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it (mrk. Lundkommardagen 2017)