slide4
LUNDKOMMARDAGEN PÅ LOVUND
Lundkommardagen 2016
Fra gammelt av har lovundfolket sagt at "lun`j kjæm" den 14. april. Det samme sier de på Færøyene - og på Finnmarkskysten. Dagen er også regnet som den første sommerdagen - og den dagen bjørnen forlater hiet i de nordsvenske traktene.

Lundefuglen på Lovund forlater øya etter endt hekkesesong mot slutten av august. Da drar den ut i sitt rette element: havet utenfor Norge og Nordsjøen. Der ute lever den uten fast fotfeste gjennom en hard høst og vinter på stadig matjakt. Lunden, som i hekketida trykker seg sammen i store kolonier, sprer seg nå utover det store havet og er meget vanskelig å observere.Den fine fargedrakten forsvinner - og under fjærbyttet kan den knapt fly.

Når lyset kommer tilbake i januar/februar blir fuglen påmint om at den må gjøre sin plikt: formere slekten. Fuglene, som nå er blitt rene i fargene og fått tilbake den staselige hornplaten på nebbet, trekker seg inn mot sitt hekkested. I slutten av februar kan fiskerne utenfor Træna melde tilbake om at de første lundene er observert - og ettersom tiden går kommer den nærmere og nærmere sitt sted: Lovund. Fra begynnelsen av april kan man ofte se fuglen beite i Lovundkoloniens nærområde: fjordkjeftene og havet på Helgeland.

I havområdet vest av Lovund samles fuglene. De første fuglene kommer gjerne tidlig på ettermiddagen - og etter hvert som tiden går kommer det flere og flere fugler til. Det som foregår i flokken: kurtisen - kan vi bare ane. Fuglene samler seg i store "flak" som ligger og duver i havet - og enkelte ganger letter fuglene og gjør sine karakteristiske 8-tallsflygninger langs havflaten før de igjen setter seg. Så kommer disse flokkene høyere, vi aner dem over horisonten.

Og nå stiger spenningen: vil de innta Lundura. Men ofte er fuglene mer opptatt av å vise seg frem for hverandre enn å finne sin stein - og dette "flokkspillet" er en fantastisk naturopplevelse. Så vil de ikke vente lenger. I hundrevis - tusenvis - kommer flokken inn, samler seg, gjør sine runder, flyr inn og ut før de første endelig viser veien hjem.

Lun`j e kommen - VELKOMMEN!

ÅRETS PROGRAM 2016
Lundkommarprogram 2016
LUNDKOMMARPAKKEN
Overnatting fra tirsdag 12. april til fredag 15. april. Frokost 13.april, 14.april og 15. april. Lundkommarpass (gir fri deltakelse på alle guidinger og arrangement). Dagstur til Træna (5 timers tur 13. april m/guide).
 
Pris pr. pers. i enkeltrom: 4170,-
Pris pr. pers. i dobbeltrom: 3135,-
Pris pr. pers. familieenheter: 2970,- (gjelder store rorbuer, nordlandshus og hytter).
 

For bestilling og nærmere info: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it (mrk. Lundkommardagen 2016.