Lundefugl

Lundkommardagen 12.- 15. april 2024

Vi inviterer til vårens største naturlige begivenhet, Lundkommardagen. Vi tilbyr våre gjester et innholdsrikt program med guidet turer, kultur, foredrag, dagstur til Træna, overnatting og servering i godt samspill med våre naturgitte rammer. Vår trofaste Lundkommarguide er på plass og klare for å ta dere med på nok en Lundkommardag.

Den 14. april 2024 er på en søndag og programmet vil derfor basere seg på ankomst 12. april ettermiddag/kveld og avreise 15. april. Det er derfor kun mulig å bestille opphold med minimum ankomst 12. april og avreise 15. april. Vi åpner for bestilling av enkeltdager når arrangementet nærmer seg og om vi fortsatt har ledige plasser.

Foreløpig program

Fredag 12. april

Dette er ankomstdagen for årets Lundkommargjester. 
Innsjekk i perioden 16.00 - 22.00

Lørdag 13. april

09.30 Dagstur til Træna 
Opplev Trænas samfunn, kultur og natur. En stor opplevelse. Turen er guidet og er med chartret båt. Varer 4 - 5 t. Møt opp i hotellets resepsjon ca. 09.15
16.00 Observasjonstur - Kommer Lunj idag?
Bli med opp på Heirsan, kanskje opplever vi lundefuglens innflyvning allerede idag.
21.30 Minikonsert med "Kor i Havet”
Lovunds egne "Kor i Havet" presenterer en liten hyllest til våren. En trivelig og uformell konsert etter middagen.

Søndag 14. april - Lundkommardagen

09.00 Foredrag med Hans Petter Sørensen (Far Out Focus)
10.30 Dronningrunden
Bli med på en vandring gjennom Lovundbygda. Guiden forteller om livet på Lovund i dag og i gamle dager og om hva som gjør Lovund verdt å leve på. Turen starter utenfor resepsjonen kl. 10.30 og avsluttes ved Kystkultursenteret.
11.30 Kystkultursenteret
Vi er stolte av Kystkultursenteret, Lovundfolkets eget museum. Utstillingene på museet spenner vidt, så her finnes garantert interessante ting for alle: I Heimhusan, Fiskarlivet, Nyttefuglene, Lovundkutteren Neptun, Storbåtnaustet og malerier. Senteret stenger etter vandringen.
14.00 Galleri SYN
Formell åpning av årets utstiller i Galleri SYN - informasjon om årets utsiller kommer senere.
16.00 Den store observasjonsturen
Alkøybukta vest for Lovund er en del av stor-havet. Her samles alltid lundefuglene før de inntar Lundeura. Vi følger Petter Dass-stien til Heirsan. Ser vi noe til “lun`j”? Her trengs varme, vindtette klær, godt fottøy og kikkert. Turen er guidet. Møt opp i resepsjonsområdet 16.00.

Mandag 15. april

Avreisedagen

Med forbehold om endringer

Serveringstider

Fredag 12. april

07 - 09   13 - 15   17 - 22

Lørdag 13. april

07 - 10  |  13 - 15  |  17 - 22

Søndag 14. april

07 - 10  |  13 - 15   |  17 - 22

Mandag 15. april

07 - 10  |  13 - 15  | 17 - 22

 

BOOK BORD

Om Lundefuglen på Lovund

Lundefuglkolonien på Lovund er den sørligste i Nordland. Den teller i dag ca 150 000 individer. For 50 år siden var bestanden anslått til 750 000 (Myrberget), men nedgangen i sild- og tobisforekomstene førte til en dramatisk bestandsredusjon. Lundkommardagen 2019 kom lunden i mengder vi ikke har sett på flere år, det ble for oss en opplevelse som gav rom for optimisme. Er lundebestanden på Lovund i vekst?

Lundefuglen er en ekte sjøfugl og tilbringer det meste av sin tid spredt ute i Norskehavet. Når vinteren slipper taket, blir fuglene påminnet om at de må formere seg. De begynner å trekke mot land, til den kolonien de ble født. I begynnelsen av april kan vi observere de første fuglene i havet utenfor Lovund, og ettersom dagene går blir samlingen større og større. 14. april er tradisjonsdatoen for når fuglene inntar hekkestedet i Lundura: Flokker i hundrevis, i tusenvis, letter fra havet og gjør sine rituelle flokkflyvninger over havoverflaten og etter hvert høyere opp i lufta. Og så, som på et gitt signal, flyr de inn mot Lundura. Det suser av vingeslag og luften over ura fylles opp av fugler, ute fra havet kommer bølge på bølge med nye flokker. Noen fugler setter seg, noen inspiserer reiret. De fleste lar reir være reir: de flyr noen runder over ura før de setter kursen mot havet igjen.

Det er Lundkommardag på Lovund!